Horor

ZAŠTO HOROR?

„Zašto horor? Čemu horor? Zar nam ga nije dovoljno, i previše, u ’stvarnom životu’? U dnevnim novinama: u crnoj hronici, u ekonomiji, u politici… u čituljama? Samo nam još treba da se plašimo nekakvim filmovima!“

Tako razmišljaju laici, amateri horora. Oni koji pred njim zatvaraju oči, beže od njega, ili bar misle da mu mogu pobeći, okrećući mu leđa dok grle romantične komedije, drame, trilere, naučnu fantastiku. Oni ne znaju da je najopasnije hororu okrenuti leđa.

Ne, horor tzv. stvarnog života treba držati na oku. 

Suočiti se s njim. Boriti se. Egzorcirati ga. Ili, ako se to pokaže nemogućim, pronaći neki modalitet „suživota“ s njim. Ali tek nakon što je on prepoznat – i upoznat.

Horor filmovi mogu biti način za to. Dobri, umetnički horor filmovi nisu eskapistički: oni su jedan oblik otvaranja očiju pred hororima naše egzistencije, ne samo socijalne, nego i psihičke, duhovne, metafizičke. 

Festival umetničkih horor filmova pokušaj je da odvojimo horor filmove konfrontacije od horor filmova eskapizma i prikažemo ih publici koja ih drugačije ne bi bila svesna, jer bi joj prošli ispod radara, zasenjeni onim hororima koji su marketinški glasnije, prominentnije plasirani na tržištu razbibrige. 

Dođite u klanicu – ne da biste slavili krv, zlo i smrt već, naprotiv, život. Dođite na mesto natopljeno smrću, preobraženo u mesto života. Pomozite da pokušaj oživljavanja nečega umrtvljenog ne bude jalovi eksperiment osuđen na propast i ništavilo, već početak nečega stvarno novog i vrednog. 

Zašto horor?

Otvorite oči pred hororom, prepustite mu se, opustite se, zabavite se, primite ga kao vakcinu, u malim, bezbednim dozama, u kontrolisanim uslovima, kako biste razvili imunitet pred Hororom koji vas čeka izvan kapija ove Klanice.

Dejan Ognjanović,
programski direktor Slaughter Festa

Satnica:

2551.01: Dete (Austrija, 2021)

Reditelj: Norbert Fafenbihler

65 min

Čovek spasi dečaka od nasilja a zatim lutaju užasnim podzemnim svetom koji nastanjuju groteskne maskirane figure. Eksperimentalna pank reinterpretacija Čaplinovog filma Dete (1921) u stilu Linčove Glave za brisanje, koju je sam autor definisao kao „distopijski slepstik“. Film je dobio specijalno priznanje „New Visions Award“ na prestižnom filmskom festivalu u Sićesu (Sitges), Španija.

Agata (SAD, 2022)

Reditelji: Rolan Besera, Keli Bigelou Besera

60 min

Profesor pati od smrtonosne bolesti. Igrom sudbine on prisustvuje neverovatnom događaju u kojem učestvuje njegova misteriozna komšinica Agata. U nadi da će pronaći lek za svoju bolest, on pristaje da je prati na čudnom i rizičnom putovanju u zaboravljenu, ali ne sasvim napuštenu urbanu pustoš. Sumorna, misteriozna, klaustrofobična, vizuelno zasenjujuća mešavina žive akcije i animacije. Svetsku premijeru ima na Slaughter festivalu!

Cenzor (Ujedinjeno Kraljevstvo, 2021)

Reditelj: Prano Bejli-Bond

84 min

Nakon što je pogledala neobično poznati nasilni horor, Enid, filmska cenzorka, kreće da razreši misteriju iz prošlosti vezanu za nestanak svoje sestre, upuštajući se u potragu koja rastače granicu između fikcije i stvarnosti. Nadrealni psiho-triler smešten u 1980-e u Velikoj Britaniji. Dobitnik nagrada na filmskom festivalu Imagine, Međunarodnom festivalu fantastičnog filma u Neušatelu i Međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu.

Zora sviće iza očiju (Nemačka, 2021)

Reditelj: Kevin Kopacka

73 min

Pošto su upravo nasledili oronuli zamak, razočarana žena i njen mrzovoljni muž odlučuju da provedu noć u toj ruini, dok vreme i stvarnost polako počinju da se menjaju oko njih. Ljubavno pismo evropskom horor filmu šezdesetih i sedamdesetih. Stvari nisu onakve kakve izgledaju u ovom visokostilizovanom žanrovskom filmu. Dobitnik nagrada za najbolji film na FrightFest-u, Roho Sangre, Drakula Film Festivalu, itd.

Zaključana vrata (Kina, 2021)

Reditelj: Orkenbek Bejsenbej

105 min

Lepa mlada devojka Fang živi sama u modernom gradu. Neko joj je jedne noći nasilno obio bravu, a obezbeđenje kasnije kaže da monitor na njenom spratu ne radi. Fang je nejasno svesna da se neko ušunjao u njen stan. Napet horor-triler o urbanoj paranoji, inspirisan španskim filmom Čvrsto spavaj (2011).

Čujem drveće kako šapuće (Mađarska, 2022)

Reditelj: Jožef Galaj

77 min

Bežeći od svoje napaćene prošlosti, čovek se zaposli da radi usred šume, samo da bi otkrio da je njegov miran život razbijen kada se ubrzo ispostavi da ništa oko njega nije kako se čini. Jeziv, atmosferičan film, dobitnik nagrada na DRUK International Film Festivalu, High Tatras Film & Video Festivalu, IndieFESTu, Paradise Film Festivalu, Vegas Movie Awards, itd.

Kuća u džungli: buđenje (Indija, 2021)

Reditelj: Arunava Chowdhury

127 min

Tokom monsuna 1985. godine, grupa putnika prolazi kroz kišne šume istočne Indije da bi stigla do spasilačkog kampa. Zbog nepredviđenih okolnosti prinuđeni su da prenoće u staroj napuštenoj kući ispunjenoj mračnim tajnama iz prošlosti. Atmosferičan klasični horor o ukletoj kući – iz Indije.

Maska ludila (Austrija, 2013) 

Reditelj: Norbert Fafenbihler 

80 min 

U ovom dugometražnom eksperimentalnom filmu, britanski glumac Boris Karlof otelovljuje približno 170 različitih likova. Glumačka karijera duga 50 godina (1919 – 1969) sabijena je u jedan vrtoglavi film. Protagonista doživljava šizofreno horor putovanje u kojem se suočava sa verzijama sebe pod različitim maskama, u različitim životnim dobima, različitih polova i rasa.

Glasnik iz senki (Austrija , 2013) 

Reditelj: Norbert Fafenbihler 

60 min 

Eksperimentalni „found footage“ odaje počast ikoni nemog horor filma Lonu Čejniju. Norbert Pfafenbihler je ponovo izmontirao delove iz 46 sačuvanih filmova od 200 koliko je Čejni snimio, kao omaž Čenijevoj umetnosti, nesvakidašnjoj moći horor filma i paradoksalnoj čari bioskopa.

Posednik (Kanada, 2021)

Reditelj: Brendon Kronenberg

103 min

Agentica radi za tajnu organizaciju koja koristi tehnologiju implantacije za mozak kojom se može posednuti um i telo drugih ljudi – i na taj način ih tera da počine atentate za visoko plaćene klijente. Nevolje počinju kada ona nije u stanju da napusti opsednuto telo. Veoma brutalan i krvav SF-horor triler. Dobitnik mnogih nagrada na Gerardmer Film Festivalu, Monster Festu i Sićesu.

Seansa (SAD, 2021)

Reditelj: Sajmon Baret

92 min

U prestižnoj Ferfild akademiji, elitnom internatu za devojčice, šest prijateljica se u šali upušta u noćni ritual i priziva duh mrtve bivše studentkinje koji navodno opseda njihovu školu. Pre jutra, jedna od devojaka je mrtva, ostavljajući ostale da se pitaju šta su to probudile. Scenarista filmova Ti si sledeći i Gost, i reditelj segmenata u omnibusima VHS 2 i VHS 1994, debituje sa svojim prvim dugometražnim filmom. „Kao i njegova prethodna dela, ima dosta preokreta i preokreta, a iako iskusnim horor gledaocima neće biti teško da pogode većinu njih, i dalje ima dosta zabave“ (Eye for Film).

Čuvari večnosti (Grčka, 2021)

Reditelj: Aristotelis Maragkos

64 min

Gospodin Tumi opsesivno cepa papir da bi kontrolisao čudovišta koja ga prate od detinjstva, ali kada se probudi usred leta za Boston i otkrije da je većina putnika iz aviona nestala, mora da se suoči sa papirnatom noćnom morom koja preti da pocepa samo tkanje stvarnosti. Klasična miniserija Stivena Kinga Langolijeri (1995) rekonstruisana je u ovom eksperimentu radikalne animacije kolaža koji je nastao mukotrpnim štampanjem kadrova iz mini serije, njihovom ponovnom montažom i kombinovanjem pomoću tehnika kolaža od papira i animacije. Pobednik (posebno priznanje) na Međunarodnom festivalu nezavisnog filma u Buenos Ajresu.

Leptirica (Srbija, 1973)

Reditelj: Đorđe Kadijević

64 min

Vampir napada vodeničare u jednom zabitom srpskom selu u 19. veku. Mladi Strahinja zajedno sa seljanima pokušava da pronađe i uništi vampira pre nego što selo izumre od gladi. Prvi jugoslovenski/srpski horor film, iako rađen za TV, ujedno je i jedan od najjezivijih: kultno otelotvorenje stravičnog bića iz srpskog folklora, ali sa autentičnom autorskom, umetničkom nadogradnjom našeg velikog reditelja. Prikazujemo nedavno remasterovanu verziju.

Najbolji srpski kratki horor filmovi (1) 

71 min 

Izbor najboljih srpskih kratkih horor filmova snimljenih u periodu od 1990-2016. godine. Ovaj program prikazujemo u saradnji sa Festivalom srpskog filma fantastike na kojem su ovi filmovi prikazivani i koji je izvršio njihov odabir. Bernisa – jača od smrti (Dinko Tucaković, 1990, 16′), Pacovi u zidovima (Milan Konjević, 1994, 21′), Uber Soldat (Vladimir Milošević, 2005, 12′), Goodbye Turtles (Nikola Pavlović, 2010, 16′), Tunel smrti (Miroslav Lakobrija i Vladimir Milošević, 2002, 6′).

Najbolji srpski kratki horor filmovi (2) 

74 min 

Drugi deo izbora najboljih srpskih kratkih horor filmova snimljenih u periodu od 1990-2016. godine. Ovaj program prikazujemo u saradnji sa Festivalom srpskog filma fantastike na kojem su ovi filmovi prikazivani i koji je izvršio njihov odabir. Iza zatvorenih vrata (David Kolaković, 2015, 16′), Mrak (Momir Milošević, 2014, 25′), Nevenov san – Danson (Petar Pešut, 2015, 13′), Kris (Raško Miljković, 2016, 19′), Koncentrat (Marko Milović, 2007, 11′).

prvih sto gledalaca svakog dana degustiraće besplatno pivo i kokice.

Ulaz je besplatan za sve posetioce