Metal

ZAŠTO HEAVY METAL?

Ove godine se navršava četrdeset pet godina od pojavljivanja prvog broja naučnofantastičnog strip magazina Heavy Metal. Upravo tada, polovinom sedamdesetih godina dvadesetog veka, rađao se nov, tvrđi zvuk na električnim gitarama. A kao da je nedostajalo samo to Heavy Metal, upečatljivo ime, da se otvori ogroman umetnički prostor u popularnoj kulturi koji u više podžanrova opstaje i raste do danas. 

Otuda i odluka da zadržimo izvorni naziv muzičkog pravca Heavy Metal iako on danas obuhvata više različitih muzičkih metal izraza. 

Heavy metal je oduvek, od začetnika kao što je Black Sabbath, bio blizak hororu, po jezovitoj ikonografiji i mračnoj tematici: grobovi, demoni, Đavo, Pakao, okultizam, paganizam, živi mrtvaci… Primera je i previše, od monstrum-maskote Edija Iron Maidena pa do direktnih omaža horor piscu H. F. Lavkraftu u pesmama Maidena, Metallice, Morbid Angela i bezbrojnih drugih.

Nekadašnja klanica se pokazuje kao idealan prostor za tvrd zvuk koji dopire iz distorzija gitara jer uz udare bubnjeva podseća na splet istorijskih okolnosti koji je hteo da nekadašnji privredni gigant iz Doljevca, baš kao i muzički pravac Heavy Metal, dožive svoj vrhunac tokom osamdesetih godina prošlog veka. 

Zašto Heavy Metal?

Zato, još smo živi, a borba i na dalje traje. Tokom tri dana „Slaughter festivala“ pokazaće to svojevrsni presek najaktuelnijih bendova sa srpske metal scene uz gostovanje muzičkih grupa iz Grčke i Bugarske. 

Željko Ljubić

Umetnički direktor Slaughter Heavy Metal Festivala

PETAK 1. 6. 2022.

   19:00 – Bitter taste (SRB)

   20:00 – Shut (SRB)

   21:00 – Jenner (SRB)

   22:30 – Sewn Mouth (GRE)

SUBOTA 2. 6. 2022.

   19:00 – Raindogs Chapter III (SRB)

   20:00 – Dawn Of Creation (SRB)

   21:00 – Alitor (SRB)

   22:30 – Panterchuggah (SRB)

nedelja 3. 6. 2022.

   19:00 – Kramer (SRB)

   20:00 – Mud Factory (SRB)

   21:00 – Rejuvenation (BUL)

   22:30 – Metal-Lica (SRB)

prvih sto gledalaca svakog dana degustiraće besplatno pivo i kokice.

Ulaz je besplatan za sve posetioce