VEČERAS NA SLAUGHTER FESTIVALU U DOLJEVCU

Program prve večeri Slaughter Art Horror Film festivala biće otvoren svetskom premijerom filma Agata, koji u Doljevac stiže iz Amerike. Reditelji filma su Rolan Besera i Keli Bigelou Besera. Projekcija je zakazana za Slaughter Movie Hall nakon svečanog otvaranja u 19 sati. Film traje 60 minuta.

Film govori o profesoru koji pati od smrtonosne bolesti. Igrom sudbine on prisustvuje neverovatnom događaju u kojem učestvuje njegova misteriozna komšinica Agata. U nadi da će pronaći lek za svoju bolest, on pristaje da je prati na čudnom i rizičnom putovanju u zaboravljenu, ali ne sasvim napuštenu urbanu pustoš. Sumorna, misteriozna, klaustrofobična, vizuelno zasenjujuća mešavina žive akcije i animacije.

SVETSKA PREMIJERA AMERIČKOG FILMA AGATA

Sledeći film na repertoaru u Slaughter Movie Hall od 21 časova je kanadsko ostvarenje Posednik iz 2021. godine, reditelja Brendon Kronenberga. Film traje 103 minuta. Agentica radi za tajnu organizaciju koja koristi tehnologiju implantacije za mozak kojom se može posednuti um i telo drugih ljudi – i na taj način ih tera da počine atentate za visoko plaćene klijente. Nevolje počinju kada ona nije u stanju da napusti opsednuto telo. Veoma brutalan i krvav SF-horor triler. Dobitnik mnogih nagrada na Gerardmer Film Festivalu, Monster Festu i Sićesu.

FILM „POSEDNIK“

Istovremeno na Air Movie Screen od 21 časova ide izbor najboljih srpskih kratkih horor filmova snimljenih u periodu od 1990-2016. godine. Ovaj program prikazujemo u saradnji sa Festivalom srpskog filma fantastike na kojem su ovi filmovi prikazivani i koji je izvršio njihov odabir.

Bernisa – jača od smrti (Dinko Tucaković, 1990, 16′), Pacovi u zidovima (Milan Konjević, 1994, 21′), Uber Soldat (Vladimir Milošević, 2005, 12′), Goodbye Turtles (Nikola Pavlović, 2010, 16′), Tunel smrti (Miroslav Lakobrija i Vladimir Milošević, 2002, 6′).

Na Water Movie Screen biskopu biće prikazan britanski film Cenzor, reditelja  Prano Bejli-Bonda. Film traje 84 minuta, a na programu je u 21 sat. Nakon što je pogledala neobično poznati nasilni horor, Enid, filmska cenzorka, kreće da razreši misteriju iz prošlosti vezanu za nestanak svoje sestre, upuštajući se u potragu koja rastače granicu između fikcije i stvarnosti. Nadrealni psiho-triler smešten u 1980-e u Velikoj Britaniji. Dobitnik nagrada na filmskom festivalu Imagine, Međunarodnom festivalu fantastičnog filma u Neušatelu i Međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu.

FILM „CENZOR“

Prvo veče od 22:45 u glavnom festivalskom bioskupu – Slaughter Movie Hall zatvara film 2551.01:Dete iz 2021. godine, koji dolazi iz Austrije. Reditelj filma je Norbert Fafenbihler, dok je trajanje filma 65 minuta. Čovek spasi dečaka od nasilja a zatim lutaju užasnim podzemnim svetom koji nastanjuju groteskne maskirane figure. Eksperimentalna pank reinterpretacija Čaplinovog filma Dete (1921) u stilu Linčove Glave za brisanje, koju je sam autor definisao kao „distopijski slepstik“. Film je dobio specijalno priznanje „New Visions Award“ na prestižnom filmskom festivalu u Sićesu (Sitges), Španija.

FILM „DETE“

Program prve večeri na Air movie screen-u od 22:30 zatvara ovogodišnju mađarski film Čujem drveće kako šapuće, reditelja Jožefa Galaja. Film traje 77 minuta. Bežeći od svoje napaćene prošlosti, čovek se zaposli da radi usred šume, samo da bi otkrio da je njegov miran život razbijen kada se ubrzo ispostavi da ništa oko njega nije kako se čini. Jeziv, atmosferičan film, dobitnik nagrada na DRUK International Film Festivalu, High Tatras Film & Video Festivalu, IndieFESTu, Paradise Film Festivalu, Vegas Movie Awards, itd.

FILM „ČUJEM DRVEĆE KAKO ŠAPUĆE“

Na Wather Movie Screen-u od 23 program zatvara film snimljen prošle godine u Grčkoj Čuvari večnosti reditelja Aristotelisa Maragkosa. Film traje 64 minuta. Gospodin Tumi opsesivno cepa papir da bi kontrolisao čudovišta koja ga prate od detinjstva, ali kada se probudi usred leta za Boston i otkrije da je većina putnika iz aviona nestala, mora da se suoči sa papirnatom noćnom morom koja preti da pocepa samo tkanje stvarnosti. Klasična miniserija Stivena Kinga Langolijeri (1995) rekonstruisana je u ovom eksperimentu radikalne animacije kolaža koji je nastao mukotrpnim štampanjem kadrova iz mini serije, njihovom ponovnom montažom i kombinovanjem pomoću tehnika kolaža od papira i animacije. Pobednik (posebno priznanje) na Međunarodnom festivalu nezavisnog filma u Buenos Ajresu.

Sve tri večeri Slaughter Festivalau Doljevcu publika će imati priliku da od 19 sati pa sve do ponoći pogleda neko od kratkih filmskih ostvaranja izrađenih u 9D tehnici u Slaughter Hall 9D Cinema.

SLAUGHTER HEAVY METAL FESTIVAL

U okviru programa Slaughter Heavy Metal festivala nastupaće od 19 sati – BITTER TASTE – Metal-hardkor grupa iz Niša oformljena 2011. godine. Tokom dosadašnjeg rada delili su binu sa više regionalnih i srpskih metal bendova. Album Descend objavili 2020. godine. Od 20 časova – ŠUT – Jedna od najmlađih autorskih hardkor niških grupa, oformljen tek nedavno, ali već prepoznatljivog i upečatljivog zvuka.

Na programu od 21 časova je grupa JENNER – Stara škola hevi treš metal grupa osnovana 2013. godine u Beogradu. Potpisuju više singlova, album To Live Is To Suffer iz 2017. godine koji je objavila francuska izdavačka kuća INFERNO Records i kasetu Demo 2015 koju je u ograničenom tiražu objavio mađarski izdavač Burning Sun Records.

Prvo veče muzičkog dela festivala zatavraju gosti iz Grčke, grupa SEWN MOUTH – Modern metal bend iz Soluna. Njihov muzički stil obuhvata elemente različitih žanrova, stvarajući jedinstveno, i melodično i snažno iskustvo mraka. Objavili više singlova i album The Narcissist 2019. godine.

PRVO VEČE ZATVARA GRČKI BEND „SEWN MOUTH“

Na konferenciji za štampu održanoj u četvrtak 30. juna u Javnoj biblioteci u Doljevcu umetnički direktori Horor, odnosno Hevi Metal Festivala, Dejan Ognjanović i Željko Ljubić predstavili su „Zlatnu macolu“ grand-prix Slaughter festivala koji će biti dodeljen autoru najboljeg horor filma. Podsećamo, predsednik žirija je Alin Ludu Dumbrava, dugogodišnji direktor čuvenog Drakula festa u Rumuniji. Organizator festivala je Komplos Art Factory iz Doljevca, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Doljevac.