Program 2022

Biografije – Slaughter Heavy Metal Festival

BITTER TASTE – Metal-hardkor grupa iz Niša oformljena 2011. godine. Tokom dosadašnjeg rada delili su binu sa više regionalnih i srpskih metal bendova. Album “Descend” objavili 2020. godine. 

ŠUT – Jedan od najmlađih autorskih hardkor niških grupa, oformljen tek nedavno, ali već prepoznatljivog i upečatljivog zvuka. 

JENNER – Stara škola hevi treš metal grupa osnovana 2013. godine u Beogradu. Potpisuju više singlova, album “To Live Is To Suffer” iz 2017. godine koji je objavila francuska izdavačka kuća “INFERNO Records” i kasetu “Demo 2015” koju je u ograničenom tiražu objavio mađarski izdavač “Burning Sun Records”. 

SEWN MOUTH – Modern metal bend iz Soluna. Njihov muzički stil obuhvata elemente različitih žanrova, stvarajući jedinstveno, i melodično i snažno iskustvo “mraka”. Objavili više singlova i album “The Narcissist” 2019. godine. 

REJUVENATION – Ded metal grupa iz Sofije oformljena 2014. godine. Prvi “EP” objavilii su 2017. godine, zapažen “Chronology Protection Conjecture’s Negation”, a četvrtog aprila ove godine izašao je njihov album “Cristalline”.

DAWN OF CREATION – Ded metal bend oformljen 2011. godine na relaciji Vranje-Niš. Iza sebe imaju  “Masquerade Poetry“, objavljen “EP” 2014. godine, a nedavno su objavili spot za singl „Walking Hatred“ kojim najavljuju album “Self Destructive Matters“ koji će se pojaviti ovog leta.

ALITOR – Metal bend iz Inđije, nastao 2011. godine. Objavili dva “EP” izdanja kao i albume “Eternal Depression” (2014. Witches Brew) i “II” (2020. Doc Gator/Ragnarok Records). Ekskluzivni digitalni distributer njihove muzike je srpska izdavačka kuća “Take It Or Leave It”.

PANTERCHUGGAH – Prvi srpski Pantera tribute bend, predvođen legendarnim Jovanom Dorkinom, nekadašnjim fronmenom kultnog srpskog benda Magma, dok ostatak benda čine poznati domaći muzičari iz bendova Alogia, Trigger, Pero Deformero.

RAINDOGS CHAPTER III – Grupa je oformljena 2014. godine i odmah je krenula sa autorskim radom u southern/stoner metal miljeu. Posle više promena, ustaljena je stabilna postava koja je pridodala imenu “Chapter III” kad je osim autorskih akcenat dat i obradama sa željom da na svoj način sviraju dobro poznate rock, hard-rock i bluz kompozicije dajući im autorski pečat metal zvukom.

MAZ SOL I PIPER – Parody gurman metal bend iz Pirota. Nastali 2017. godine tokom pauze na probi benda Salto Mortale dok su naručivali hranu iz ćevabdžinice. Usled buke radnici nisu razumeli koje priloge traže za dostavu pa su otpevali odabir. Istog trenutka rođena je grupa. Njihov singl “Za jedenje kude?” uživa kultni status.

METAL-LICA – Najdugovečniji srpski Metallica tribute bend koji trenutno čine članovi bendova Mortal Kombat, Quasarborn i Trigger. A tokom svog dugogodišnjeg postojanja, u sastavu su svirali članovi bendova Magma, S.A.R.S… Bend izvodi pesme iz celokupnog diskografskog opusa jednog od najuticajnijih metal bendova svih vremena.

MUD FACTORY –  metal bend osnovan 2012. godine u Vranju. Ostvarili su niz zapaženih nastupa od kojih izdvajamo prvo mesto na 47. Zaječarskoj Gitarijadi i mnoga, mnoga druga. Objavili su nekoliko “EP” izdanja i album “The Sins Of Our Fathers” za izdavačku kuću “Wormholedeath” na kojem su radili sa Fredrik Nordstrom u čuvenom švedskom studiju “Fredman”. Ovaj álbum je podržala “Wacken foundation”, globalno najznačajnijeg metal festivala na svetu. Grupa je održala više nastupa na renomiranim festivalima, a 2016. godine je pokrenula i svoj “Factory Fest”.

Slaughter Horror Film Festival

2551.01: Dete (Austrija, 2021)

Reditelj: Norbert Fafenbihler

65 min

Čovek spasi dečaka od nasilja a zatim lutaju užasnim podzemnim svetom koji nastanjuju groteskne maskirane figure.

Eksperimentalna pank reinterpretacija Čaplinovog filma Dete (1921) u stilu Linčove Glave za brisanje, koju je sam autor definisao kao „distopijski slepstik“. Film je dobio specijalno priznanje „New Visions Award“ na prestižnom filmskom festivalu u Sićesu (Sitges), Španija.

Agata (SAD, 2022)

Reditelji: Rolan Besera, Keli Bigelou Besera

60 min

Profesor pati od smrtonosne bolesti. Igrom sudbine on prisustvuje neverovatnom događaju u kojem učestvuje njegova misteriozna komšinica Agata. U nadi da će pronaći lek za svoju bolest, on pristaje da je prati na čudnom i rizičnom putovanju u zaboravljenu, ali ne sasvim napuštenu urbanu pustoš.

Sumorna, misteriozna, klaustrofobična, vizuelno zasenjujuća mešavina žive akcije i animacije. Svetsku premijeru ima na Slaughter festu!

Cenzor (Velika Britanija, 2021)

Reditelj: Prano Bejli-Bond

84 min

Nakon što je pogledala neobično poznati nasilni horor, Enid, filmska cenzorka, kreće da razreši misteriju iz prošlosti vezanu za nestanak svoje sestre, upuštajući se u potragu koja rastače granicu između fikcije i stvarnosti.  

Nadrealni psiho-triler smešten u 1980-e u Velikoj Britaniji. Dobitnik nagrada na filmskom festivalu Imagine, Međunarodnom festivalu fantastičnog filma u Neušatelu i Međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu.

Zora sviće iza očiju (Nemačka, 2021)

Reditelj: Kevin Kopacka

73 min 

Pošto su upravo nasledili oronuli zamak, razočarana žena i njen mrzovoljni muž odlučuju da provedu noć u toj ruini, dok vreme i stvarnost polako počinju da se menjaju oko njih.

Ljubavno pismo evropskom horor filmu šezdesetih i sedamdesetih. Stvari nisu onakve kakve izgledaju u ovom visokostilizovanom žanrovskom filmu. Dobitnik nagrada za najbolji film na FrightFest-u, Roho Sangre, Drakula Film Festivalu, itd.

Zaključana vrata (Kina, 2021)

Reditelj: Orkenbek Bejsenbej

105 min

Lepa mlada devojka Fang živi sama u modernom gradu. Neko joj je jedne noći nasilno obio bravu, a obezbeđenje kasnije kaže da monitor na njenom spratu ne radi. Fang je nejasno svesna da se neko ušunjao u njen stan.

Napet horor-triler o urbanoj paranoji, inspirisan španskim filmom Čvrsto spavaj (2011).

Čujem drveće kako šapuće (Mađarska, 2022)

Reditelj: Jožef Galaj

77 min

Bežeći od svoje napaćene prošlosti, čovek se zaposli da radi usred šume, samo da bi otkrio da je njegov miran život razbijen kada se ubrzo ispostavi da ništa oko njega nije kako se čini.

Jeziv, atmosferičan film, dobitnik nagrada na DRUK International Film Festivalu, High Tatras Film & Video Festivalu, IndieFESTu, Paradise Film Festivalu, Vegas Movie Awards, itd.

Kuća u džungli: buđenje (Indija, 2021)

Reditelj: Arunava Chowdhury

127 min

Tokom monsuna 1985. godine, grupa putnika prolazi kroz kišne šume istočne Indije da bi stigla do spasilačkog kampa. Zbog nepredviđenih okolnosti prinuđeni su da prenoće u staroj napuštenoj kući ispunjenoj mračnim tajnama iz prošlosti.

Atmosferičan klasični horor o ukletoj kući – iz Indije.

Maska ludila (Austrija, 2013)

Reditelj: Norbert Fafenbihler

80 min

U ovom dugometražnom eksperimentalnom filmu, britanski glumac Boris Karlof otelovljuje približno 170 različitih likova. Glumačka karijera duga 50 godina (1919 – 1969) sabijena je u jedan vrtoglavi film. Protagonista doživljava šizofreno horor putovanje u kojem se suočava sa verzijama sebe pod različitim maskama, u različitim životnim dobima, različitih polova i rasa.

Glasnik iz senki (Austrija , 2013)

Reditelj: Norbert Fafenbihler

60 min

Eksperimentalni „found footage“ odaje počast ikoni nemog horor filma Lonu Čejniju. Norbert Pfafenbihler je ponovo izmontirao delove iz 46 sačuvanih filmova od 200 koliko je Čejni snimio, kao omaž Čenijevoj umetnosti, nesvakidašnjoj moći horor filma i paradoksalnoj čari bioskopa.

Posednik (Kanada, 2021) 

Reditelj: Brendon Kronenberg

103 min

Agentica radi za tajnu organizaciju koja koristi tehnologiju implantacije za mozak kojom se može posednuti um i telo drugih ljudi – i na taj način ih tera da počine atentate za visoko plaćene klijente. Nevolje počinju kada ona nije u stanju da napusti opsednuto telo.

Veoma brutalan i krvav SF-horor triler. Dobitnik mnogih nagrada na Gerardmer Film Festivalu, Monster Festu i Sićesu.

Seansa (SAD, 2021)

Reditelj: Sajmon Baret

92 min

U prestižnoj Ferfild akademiji, elitnom internatu za devojčice, šest prijateljica se u šali upušta u noćni ritual i priziva duh mrtve bivše studentkinje koji navodno opseda njihovu školu. Pre jutra, jedna od devojaka je mrtva, ostavljajući ostale da se pitaju šta su to probudile.

Scenarista filmova Ti si sledeći i Gost, i reditelj segmenata u omnibusima VHS 2 i VHS 1994, debituje sa svojim prvim dugometražnim filmom. „Kao i njegova prethodna dela, ima dosta preokreta i preokreta, a iako iskusnim horor gledaocima neće biti teško da pogode većinu njih, i dalje ima dosta zabave“ (Eye for Film).

Čuvari večnosti (Grčka, 2021)

Reditelj: Aristotelis Maragkos

64 min

Gospodin Tumi opsesivno cepa papir da bi kontrolisao čudovišta koja ga prate od detinjstva, ali kada se probudi usred leta za Boston i otkrije da je većina putnika iz aviona nestala, mora da se suoči sa papirnatom noćnom morom koja preti da pocepa samo tkanje stvarnosti.

Klasična miniserija Stivena Kinga Langolijeri (1995) rekonstruisana je u ovom eksperimentu radikalne animacije kolaža koji je nastao mukotrpnim štampanjem kadrova iz mini serije, njihovom ponovnom montažom i kombinovanjem pomoću tehnika kolaža od papira i animacije. Pobednik (posebno priznanje) na Međunarodnom festivalu nezavisnog filma u Buenos Ajresu.

Leptirica (Srbija, 1973)

Reditelj: Đorđe Kadijević

64 min 

Vampir napada vodeničare u jednom zabitom srpskom selu u 19. veku. Mladi Strahinja zajedno sa seljanima pokušava da pronađe i uništi vampira pre nego što selo izumre od gladi.

Prvi jugoslovenski/srpski horor film, iako rađen za TV, ujedno je i jedan od najjezivijih: kultno otelotvorenje stravičnog bića iz srpskog folklora, ali sa autentičnom autorskom, umetničkom nadogradnjom našeg velikog reditelja. Prikazujemo nedavno remasterovanu verziju.

Najbolji srpski kratki horor filmovi (1)

71 min

Izbor najboljih srpskih kratkih horor filmova snimljenih u periodu od 1990-2016. godine. Ovaj program prikazujemo u saradnji sa Festivalom srpskog filma fantastike na kojem su ovi filmovi prikazivani i koji je izvršio njihov odabir.

Bernisa – jača od smrti (Dinko Tucaković, 1990, 16′), Pacovi u zidovima (Milan Konjević, 1994, 21′), Uber Soldat (Vladimir Milošević, 2005, 12′), Goodbye Turtles (Nikola Pavlović, 2010, 16′), Tunel smrti (Miroslav Lakobrija i Vladimir Milošević, 2002, 6′). 

Najbolji srpski kratki horor filmovi (2)

74 min

Drugi deo izbora najboljih srpskih kratkih horor filmova snimljenih u periodu od 1990-2016. godine. Ovaj program prikazujemo u saradnji sa Festivalom srpskog filma fantastike na kojem su ovi filmovi prikazivani i koji je izvršio njihov odabir. 

Iza zatvorenih vrata (David Kolaković, 2015, 16′), Mrak (Momir Milošević, 2014, 25′), Nevenov san – Danson (Petar Pešut, 2015, 13′), Kris (Raško Miljković, 2016, 19′), Koncentrat (Marko Milović, 2007, 11′).