NA ZIDINAMA KORVINGRADA SINOĆ OTVOREN TREĆI SLOTER FESTIVAL, A VEČERAS KREĆE I PROGRAM U DOLJEVCU!

Otvaranje Slaughter Festivala na Korvingradu

Jedinstvenom projekcijom kultnog srpskog filma strave i užasa „Leptirica“ reditelja Đorđa Kadijevića i predstavljanjem istoimene skulpture Arpada Slančika, uz muzičko-scenski performans „Cobi’s Death – Ponoćna liturgija“ u koreografiji Sare Ljubić i uz vatromet, pred odabranom publikom sinoć je na Korvingradu otvoren treći „Slaughter festival“.

slaughter horror film festival

Zbog obilnih padavina prethodnih dana, deo puta do Korvingrada je oštećen pa je bila prava avantura postaviti skulpturu i tehniku za nastup ispred tvrđave.

slaughter horror film festival
Pogledajte video zapis sa otvaranja Slaughter festivala sinoć na Korvingradu
slaughter horror film festival

Danas, u petak 5. jula, počinje glavni program, a festival u 19:30č u bioskopu „Slaughter Movie Hall“ otvara srpska premijera francuskog filma „Supstanca“, sa Demi Mur u glavnoj ulozi. Ovo ostvarenje u režiji Korali Fargeta ovenčano je nagradom za najbolji scenario na nedavno zavšenom Kanskom festivalu. Demi Mur igra pedesetogodišnju glumicu koja zbog svojih godina ostaje bez posla. U trenutku očaja poseže za tajanstvenom „supstancom“ na crnoj berzi, nakon čega se preobražava u mlađu i seksipilnu verziju sebe, koju igra Margaret Kvejli (iz Tarantinovog Bilo jednom u Holivudu). Ovaj izuzetno hvaljen, ali i kontroverzan „telesni horor“ obiluje scenama groznih preobražaja.


slaughter horror film festival

Do kraja večeri na ovom platnu publiku očekuju od 21:50č kratkometražni film „Mijazma“, kao i od 22č film „Titan“ čija radnja donosi priču: Nakon što je umalo izgubila život u saobraćajnoj nesreći, Aleksija ima implant od legure titanijuma čvrsto fiksiran za lobanju. Deset godina kasnije, Aleksija je go-go plesačica na potajnim automobilskim predstavama i ima bizarnu fetišističku fascinaciju automobilima. Ona je takođe serijski ubica.

Na prostoru „Air Movie Screen“ bioskopa od 20:30č na repretoaru je japansko ostvarenje „Čudovište“. Radnja filma donosi priču o mnoštvu gostiju koji posećuju isti jeftini airbnb u Tokiju, u različito vreme, a nesvesni su jezivog, krvoločnog stvorenja koje ih tamo čeka.  Sledi zatim kratkometražno ostvarenje „Moje carstvo ispod“, a od 22:30č portugalski film „Amelijina deca“.

Prve večeri festivala na repertoaru „Water Movie Screen“ bioskopa je od 20:30č film „1978: Tinejdžerski noćni provod“ koji donosi priču o sedam tinejdžera koji potajno odluče da provedu noć u napuštenom studiju koji je zatvoren nakon što je poznata glumica izvršila samoubistvo tokom snimanja filma. Oni ostaju zarobljeni u studiju i nepoznate pretnje im dovode živote u opasnost. A od 22:30č pred publikom će se naći kultno ostvarenje Dejvida Linča „Glava za brisanje“.

Muzički program prve večeri „Slaughter Festivala“ od 20:15č otvara nastup benda „Ludwig Ludwig“. Ovaj dvočlani post-pank industrijal sastav iz Kruševca, osnovan jula 2016. godine. Čine ga Ljubiša Jovanović (vokal) i Saša Ognjanović (gitara, programiranje). Ljubiša je autor tekstova, a Saša muzike. Prvi album „Popodnevna zabava za ljubitelje žabokrečine“ objavila je beogradska kuća Take It Or Leave It 2018. godine. Bend je prestao sa radom krajem 2019, ali je ponovo aktiviran u oktobru 2022. godine.


Zatim od 21:15č sledi nastup benda „Erina and Elementals“. Erina Seitlari, pevačica benda Venus 5 potpisanog za Frontiers, osvojila je nagradu za Najbolji novi rock bend 2022. godine. Predvodi albanski hard rock sastav koji spaja težinu metala i bluz. Kao jedini albanski rock bend sa ugovorom kod britanske izdavačke kuće, objavili su singl „Back Home“ za Future Works Music iz Mančestera i spremaju prvi album. Njihovo internacionalno iskustvo ih čini jednim od retkih albanskih bendova spremnih za globalno tržište.

Treći bend prve večeri „Kolac“ nastupa od 22:15č, a ovo je black metal bend iz Beograda, osnovan 2006. godine od strane Zloroga (vokal, gitara) i Groba (bas), izdao je nekoliko demo snimaka i debitantski album „Bastard Son Is Dead“ 2011. godine. Nakon toga, Omadan IX se pridružuje kao drugi gitarista, dopunjujući bend za drugi album „Zauvek Crni“ 2014. godine. Bend je aktivno nastupao između albuma, a postavu je zaokružio Sirius na bubnju. Početkom 2024. godine objavljuju album „Kolac“, svoje najnovije izdanje za Pest Records iz Rumunije. Bend je svoju muziku distribuirao širom sveta, a promocija novog albuma uključuje nastupe na bini širom kontinenta.


U samoj završnici prve večeri festivala od 23:15č nastupa „Senshi“ srpski ragga metal bend osnovan 2017. godine. Zanimljivo za ovu grupu jeste to da su popularniji u Japanu nego u Srbiji, gde su postali viralni pesmom i spotom „Musical Warriors“. Prva japanska turneja 2018. godine promovisala je njihov debi album „Senshi No Seishin“ sa gostovanjem japanskih izvođača. Nakon pauze zbog pandemije, bend je pripremio drugi album i objavio tri singla: Rise Again, Chaos In My Soul, Evil In Dem Eyes tokom 2020. godine. Album „Rise Again“ je izašao tri godine kasnije uz video singl „Run Dem Over“, opet sa japanskim gostima kao što je Riju Kinošita iz Crystal Lake. U maju 2023, održali su drugu japansku turneju, kraću, ali uspešnu. Osnivač i pevač Adam Rakić je jedina konstanta u bendu, a trenutnu postavu čine Pavle Kirćanski na gitari, Branislav Pantić na basu i Nebojša Durmanović za bubnjevima.

Podsećamo, Ulaz za posetioce se ne naplaćuje, a za publiku iz Niša besplatan prevoz polazi svakoga dana sa parkinga Doma vojske Srbije u 18:30 časova, dok je povratak svakodnevno po završetku programa. Obezbeđen je i besplatan parking za sve one koji dolaze svojim automobilima.

„Slaughter festival“se održava pod pokroviteljstvom Opštine Doljevac, Ministarstava kulture i Kabineta ministra za razvoj nedovoljno razvijenih opština.