OTVARANJE SLOTERA NA ZIDINAMA KORVINGRADA


Uvertira trećeg Slaughter festivala odigraće se večeras, na istorijskom lokalitetu Korvingrad na uzvišenju nadomak Niša i Doljevca, na zidinama vizantijskog utvrđenja, sa željom organizatora da skrenu pažnju na ovo vredno, a zaboravljeno mesto kome je neophodna puna revitalizacija.

Tačno u 20 časova, u četvrtak 4. jula 2024. godine, počinje muzičko-scenski performans „Cobi’s Death – Ponoćna liturgija“ u koreografiji Sare Ljubić. Na zidinama tvrđave biće premijerno predstavljena skulptura Arpada Slančika „Leptirica“ i održana projekcija remasterizovane kopije istoimenog kultnog srpskog horor filma Đorđa Kadijevića. Ispred zidina biće predstavljeni i strip radovi niških autora sa predhodno održanog festivala.

Podsećamo, treći Slaughter festival održaće se u nekadašnjoj doljevačkoj klanici gde će na dve nezavisne bine i četiri bioskopa biti održano dvanaest koncerata i prikazano trideset filmskih ostvarenja. U muzičkom delu programa nastupaće pored grupa iz Srbije sastavi iz Finske, Bugarske, Albanije i Mađarske. Festival otvara srpska premijera filma Supstanca, sa Demi Mur u glavnoj ulozi, a ovaj film je na nedavno završenom Kanskom festivalu poneo nagradu za najbolji scenario. Naljbolji filmovi biće ovenčani nagradom „Zlatna macola“.

Ulaz za posetioce se ne naplaćuje, a za publiku iz Niša besplatan prevoz polazi svakoga dana sa parkinga Doma vojske Srbije u 18:30 časova, dok je povratak svakodnevno po završetku programa. Obezbeđen je i besplatan parking za sve one koji dolaze svojim automobilima.

Slaughter festival se održava pod pokroviteljstvom Opštine Doljevac, Ministarstava Kulture i Kabineta ministra za razvoj nedovoljno razvijenih opština.